Vakcinacija i dehelmentizacija:

Redovna vakcinacija životinja ima ogroman znacaj u prevenciji teških (nekad neizlecivih) bolesti. Sama vakcinacija sprecava pojavu bolesti kako mladih tako i odraslih životinja.
Kao preduslov za pravilnu vakcinaciju, vrši se dehelmentizacija (tretman protiv parazita). Najcešce vakcinišemo pse i macke u odredenim vremenskim intervalima po kalendaru i preporuci samog proizvodaca vakcine.

Kontakt

Psi:

-besnilo
-paroviroza
-štenecak
-hepatitis
-virus influence
-korona virus
-leptospiroza

Dehelmentizacija:

Redovnim tretmanom protiv spoljašnjih i unutrašnjih parazita sprecava se pojava odredenih bolesti.
Tretmani se vrše uz pomoc odredenih tableta, tecnosti i ogrlica koje naša ambulanta ima na raspolaganju.

Macke:

-besnilo
-herpes virus
-panleukopenija
-kalici virus
-macija leukemija

Od otkrića vakcine protiv besnila i antraksa od strane Luj Pastera, humana, kao i veterinarska medicina ulazi u novo doba. Vakcinacijom se sprečava pojava određenih bolesti koje mogu često dovesti do fatalnog ishoda. Danas se u modernoj veterinarskoj medicini koriste vakcine za sve vrste životinja, prema određenim protokolima i kategorijama životinja. Kada govorimo o maloj praksi, prvenstveno mislimo na štence i mačiće, koji su u periodu nakon odbijanja od majke najpodlozniji virusnim i bakterijskim oboljenjima. U slučaju pojave bolesti kod nevakcinisanih životinja, naročito kod mlađih kategorija, za nas veterinare to predstavlja izuzetno težak posao jer pored najboljih medikamenata koji su u upotrebi, zbog slabog imuniteta, samo lečenje i ishod su vrlo otežani i neizvesni.
Pravilnom i stručnom vakcinacijom (pod tim se podrazumeva da doktor veterinarske medicine nabavlja, pravilno skladišti i aplikuje vakcinu a ne vlasnik ili odgajivač!), pojava bolesti se spečava, a u izuzetno retkim situacijama u jako blagoj formi, jer životinja već ima stečen imunitet koji joj pomaže da se izbori sa uzročnikom bolesti.
.