Naša veterinarska ambulanta je uvek na raspolaganju za vaša pitanja koja uključuju

zdravstveni status životinje, nege, ishrane, saveta za gruming, dobrobiti, karakteristika za odredene vrste

i rase životinja.

Pozovite nas

Najčešća pitanja

Sprečavamo neželjeno potomstvo, ženke ne beže iz dvorišta a mužjaci se ne skupljaju u periodu polnog žara i kod kuja najbitnije, kad se sterilizacija izvrši u periodu pre prvog ciklusa, šanse za pojavu tumora mlečne žlezde i materice u poznoj dobi se smanjuju na minimum.

Zato što različiti paraziti mogu da se nasele u svakom organskom sistemu životinje (digestivni, kardiovaskularni, urogenitalni itd.) i situacijama prenamnoženosti uzrokuju ozbiljna oboljenja a neki paraziti su i letalni (srčani crv npr.). Takođe, životinje su prelazni domaćini raznih parazita koji se mogu preneti na čoveka.

Svaka životinja ima emocije a na psima se to naročito vidi. Psi su vrlo druželjubive životinje i naročito privržene vlasniku ali bilo kakvo odstupanje od normalnog ponašanja ukazuje da nešto nije u redu. Nemojte puno čekati, odvedite psa kod veterinara a on će pregledom ustanoviti šta se zaista dešava sa vašim kučnim ljubimce.

Etičko i moralno pitanje na koje je uvek teško odgovoriti a naročito izvršiti sam čin. Doktor veterinarske medicine je u obavezi da na najobjektivniji način proceni da li postoje indikacije za takav postupak. Kad su u pitanju neizlečive bolesti (dijagnostikovan kancer), starost, urođeni ili stečeni deformiteti itd., fizička stanja koja trajno onemogućavaju normalan kvalitet života jedne životinje, tad je aposulno indikovano izvršiti eutanaziju uz obostranu saglasnost sa vlasnikom. Svako drugo stanje je neprihvatljivo.

Sirokom upotrebom interneta, informacije su lako dostupne i jednostavnim kucanjem ključnih reči se dolazi do potrebnih sazanja. Međutim, u komunikaciji veterinara sa vlasnicima se dolazi do zaključka da vlasnici ipak ne barataju sa ispravnim podacima i da često na svoju ruku prave greške sa svojim ljubimcima. Najispravnije je pozvati ili još bolje otići do veterinarske ambulante i direktno sa doktorom veterinarske medicine obaviti konsultacije jer mi ipak imamo neophodna saznanja koja su kroz praksu i obrazovanje stečena. U interesu je ljubimca i vlasnika da se pravovremeno i tačno da stručna informaciji, bila to preventiva ili lečenje a to vam isključivo može pružiti stručna osoba tj. veterinar.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte!

Kontaktirajte nas!